Συνταγές για χορτοφάγους, vegans, ωμοφάγους.. ή για αυτούς που θέλουν να αποτοξινωθούν από το κρέας.
Πέμπτη 15 Μαρτίου 2007
Πιπεριές Γεμιστές με Τυρί
10 πιπεριές μακρόστενες πράσινες
1/2 κιλό τυρί φέτα
2 αυγά
1 τομάτα ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι λάδι
αλάτι, πιπέρι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Πλένουμε και ψήνουμε λίγο τις πιπεριές για να τις ξεφλουδίσουμε πιο εύκολα. Αφού αφαιρέσουμε τη φλούδα τους, τις χαράζουμε και καθαρίζουμε το εσωτερικό τους. Σε μπολ, λιώνουμε με πιρούνι τη φέτα και την ανακατεύουμε με το σκόρδο, το μαϊντανό, τ' αυγά, το αλάτι και 1/2 φλιτζάνι λάδι. Απλώνουμε τις πιπεριές ανοιχτές σε ταψάκι, τις γεμίζουμε με το μείγμα του τυριού και τέλος τις περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και αν θέλουμε και με την τομάτα. Προσθέτουμε στο ταψί 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό και τις ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδίσουν.
Φασόλια Πιάζ
250 γρ. μικρά ξερά φασόλια
1 ποτήρι νερού ξύδι
1 πιπεριά πράσινη
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 κουταλάκι αλάτι
3 μεγάλες τομάτες
3 αυγά, 1 ματσάκι μαϊντανό
1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο, 1/2 φλυτζανάκι ξίδι
20 ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσια
Εκτέλεση
Μουσκεύουμε τα φασόλια απόβραδίς. Το πρωί τα πλένουμε και τα βράζουμε με αρκετό νερό για 1 1/2 ώρα περίπου, σκεπασμένα σε μέτρια φωτιά. Αφού βράσουν, ανοίγουμε το καπάκι και τα αφήνουμε στο νερό τους να κρυώσουν. Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα με ένα ποτήρι ξίδι. Κλείνουμε το καπάκι και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 2 ώρες. Κόβουμε την πιπεριά στα τέσσερα και στη συνέχεια κατά μήκος σε ψιλά κομμάτια. Την αναμειγνύουμε με το κομμένο κρεμμύδι και το μισό αλάτι. Βάζουμε το μείγμα στο τρυπητό και το στραγγίζουμε. Αφαιρούμε τη φλούδα από τις τομάτες και τις κόβουμε σε 6 φέτες. Βράζουμε τα αυγά για 8 λεπτά περίπου, τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε στα τέσσερα. Στραγγίζουμε τα φασόλια, ρίχνουμε το μαϊντανό ψιλοκομμένο, το κρεμμύδι, την πιπεριά, το λάδι, το αλάτι και το ξίδι, τα ανακατεύουμε και τα βάζουμε σε πιατέλα. Γύρω τους τοποθετούμε τις τομάτες, τις ελιές, τα αυγά και σερβίρουμε.
Ποντιακή συνταγή
Δευτέρα 12 Μαρτίου 2007
Κρεμμυδόσουπα
250 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια
10 κρεμμύδια κοκκάρια (περίπου 100)
4 ξερά κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
2 ματσάκια μαϊντανός
200 γρ. πράσα
20 γρ. αλεύρι
αλάτι
πιπέρι
λίγο βούτυρο
Εκτέλεση:
Καθαρίστε όλα τα κρεμμύδια. Κόψτε τα ξερά κρεμμύδια στα τέσσερα, τα πράσα σε ψιλές φέτες και το σκόρδο σε μικρά κομμάτια. Αφήστε τα κρεμμυδάκια και τα κοκκάρια ολόκληρα. Βάλτε όλα τα κρεμμύδια σε μια κατσαρόλα να σιγοβράσουν (αν θέλετε ρίχνεται και έναν κύβο λαχανικών). Τα κρεμμύδια πρέπει να κρατάνε λίγο, και όχι να λιώνουν και να διαλύονται.
Διαλύστε το αλεύρι σε λίγο νερό και προσθέστε το στην έτοιμη κρεμμυδόσουπα, να δέσει. Βάλτε αλάτι και πιπέρι και λίγο βούτυρο και σερβίρετε τη σούπα πασπαλισμένη με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Κυριακή 11 Μαρτίου 2007
Λουκουμάδες
χλιαρό νερό
500 γρ. αλεύρι
1 κουταλιά μαγιά μπίρας
Σάββατο 10 Μαρτίου 2007
Πίτσα με ελιές και λαχανικά
Χρόνος ψησίματος: 10 λεπτά
Υλικά για ένα άτομο
μία μεγάλη πίτα (ψωμί Λιβάνου)
μία πιπεριά Φλωρίνης στο ξίδι
1 κρεμμύδι
μία ντομάτα
3 πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι
2 κουταλιές σούπας σάλτσας τομάτας
μία κουταλιά σούπας λάδι
φύλλα βασιλικού
Εκτέλεση:
Στρώνετε την πίτα σ' ένα ταψί μίας χρήσης για πίτσα διαμέτρου 25 εκ. και την αλείφετε με τον χυμό τομάτας.Κόβετε τις ντομάτες και τα κρεμμύδια σε ροδέλες, την πιπεριά σε λωρίδες και τις ελιές στα δύο.Απλώνετε την ντομάτα, προσθέτετε το κρεμμύδι, την πιπεριά, τις ελιές και μερικά φύλλα βασιλικού. Περιχύνετε με το λάδι. Βάζετε την πίτσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC και ψήνετε για περίπου 10'. Τα τελευταία 2-3 λεπτά ενεργοποιείτε τον αέρα.
Από το Vegan Forum
Παρασκευή 9 Μαρτίου 2007
Μάραθο αλά Ελληνικά
Τρίτη 6 Μαρτίου 2007
Πιροσκί
1 φλυτζάνι νερό χλιαρό
1 φλυτζάνι γάλα χλιαρό
2 φακελάκια ξερή μαγιά
αλεύρι,
αλάτι
λάδι (για το τηγάνισμα)
Εκτέλεση:
Σε λεκάνη ρίχνουμε το χλιαρό νερό και το γάλα και διαλύουμε καλά τη μαγιά μπίρας. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι και ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι ζυμώνοντας συνέχεια. Προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειάζεται, ώστε να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη σφιχτή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Στη συνέχεια σκεπάζουμε τη λεκάνη με ένα πανί και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μία ώρα περίπου μέχρι να φουσκώμη η ζήμη. Πλάθουμε με τη ζύμη ένα μεγάλο μπαστούνι το οποίο κόβουμε σε 10-15 ομοιόμορφα κομμάτια. Τ' αλευρώνουμε ένα ένα και τα ανοίγουμε με τον πλάστη. Με ένα κουτάλι βάζουμε λίγη από την γέμιση της αρεσκείας μας σε κάθε κομμάτι, το κλείνουμε και το πατάμε ελαφρά με τον πλάστη. Συνεχίζουμε τη διαδικασία αυτή μέχρι να τελειώσει το ζυμάρι. Τηγανίζουμε τα πιροσκί σε καυτό λάδι απ' όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσουν.
Πιροσκί με φασόλια γίγαντες
Υλικά:
Ζύμη για 10-15 πιροσκί
Για την γέμιση:
1/2 κιλό φασόλια γίγαντες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κοφτό κουταλάκι κόκκινο πιπέρι
λίγο μαύρο πιπέρι
μαϊντανός ψιλοκομμένος
άνηθος ψιλοκομμένος
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
αλάτι
Εκτέλεση:
Για τη γέμιση: Σε κατσορόλα βράζουμε τους γίγαντες του οποίους έχουμε μουσκέψει αποβραδίς. Μόλις πάρουν μία βράση, τους σουρώνουμε, τους ξεπλένουμε και τους βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσουν. Μόλις μαλακώσουν, τους σουρώνουμε και τους πολτοποιούμε ελαφρά με το πιρούνι. Σε βαθύ τηγάνι καίμε λίγο λάδι, σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρευμμύδια και προσθέτουμε τη ζάχαρη το κόκκινο και το μαύρο πιπέρι ανακατεύοντας καλά. Στη συνέχεια ρίχνουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό, τον άνηθο και τους γίγαντες, αναμειγνύουμε τα υλικά και απομακρύνουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
Πλάθουμε με τη ζύμη ένα μεγάλο μπαστούνι το οποίο κόβουμε σε περίπου 10-15 ομοιόμορφα κομμάτια. Τ' αλευρώνουμε ένα ένα και τ' ανοίγουμε με τον πλάστη. Με ένα κουτάλι, βάζουμε λίγη γέμιση σε κάθε κομμάτι, το κλείνουμε και το πατάμε ελαφρά με τον πλάστη. Συνεχίζουμε τη διαδικασία αυτή μέχρι να τελειώσει το ζυμάρι. Τηγανίζουμε τα πιροσκί σε καυτό λάδι απ όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσουν.
Δευτέρα 5 Μαρτίου 2007
Μελιτζάνες γεμιστές με φασόλια
300 γρ. φασόλια χάντρες κόκκινες
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες
1 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
4 μεγάλες κρεμμύδια
6 κλωνάρια σέλινο
6 λεπτές μελιτζάνες
1 σκελίδα σκόρδο
3 πιπεριές
πιπέρι
αλάτι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε, πλένουμε τις μελιτζάνες και τις χαράζουμε στα τέσσερα, χωρίς να τις κόψουμε. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για λίγο. Στο μεταξύ καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια και τις ντομάτες σε λεπτές φέτες. Ψιλοκόβουμε το σέλινο, τις πιπεριές και το σκόρδο. Σπάμε τα φασόλια στα δύο και αναμειγνύουμε όλα μας τα λαχανικά. (Αν αντί για φρέσκα ή κατεψυγμένα φασόλια, χρησιμοποιήσουμε ξερά, θα πρέπει να τα έχουμε αφήσει στο νερό το προηγούμενο βράδυ και να τα αφήσουμε να ψηθούν λίγο παραπάνω).
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις γεμίζουμε με το μείγμα των λαχανικών βάζοντάς τες στη σειρά σε ταψί. Μετά το περιψύνουμε με λάδι και με λίγο νερό. Τις ψήνουμε στον φούρνο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πιουν όλο το νερό τους.
Κυριακή 4 Μαρτίου 2007
Πλιγούρι σούπα
2 φλυτζάνια πλιγούρι πλιγούρι
4 φλυτζάνια νερό
2 ντομάτες (προαιρετικά)
1 κρεμμύδι (προαιρετικά)
βούτυρο φυτικό
αλάτι
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε σε κατσαρόλα το νερό να βράσει. Προσθέτουμε το βούτυρο και το αλάτι και κατόπιν ρίχνουμε το πλιγούρι και ανακατεύουμε το μείγμα για να μην κολλήσει. Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε ντομάτα, κρεμύδι, την ψιλοκομμένη ντοματοπιπεριά και μπαχαρικά. Χαμηλώνουμε την φωτιά και βράζουμε το φαγητό μέχρι να τραβήξει όλο το νερό του.
Το πλιγούρι πατασκευάζεται από κοπανισμένο σιτάρι. Πήρε την ονομασία του από την Ελληνική λέξη "πλήττω" που σημαίνει χτυπώ, επειδή το χτυπάμε για να απομακρύνουμε τη φλούδα.
Κιντέας (Ποντιακή συνταγή)
Τα κιντέας είναι είδος τσουκνίδας, που χρησιμοποιούσαν στον Πόντο σε πίτες αντί για σπανάκι. Τα έφτιαχναν χυλό, αλλά τα έτρωγαν και ωμά ως σαλάτα. Επίσης παρασκεύαζαν τσάι από τσουκνίδες, αφέψημα με σημαντικές θεραπνευτικές ιδιότητες.
Υλικά:
1 κιλό κορφούλες από τσουκνίδες
2 σκελίδες τριμμένο σκόρδο
1 φλυτζάνι αλεύρι
δυόσμο τριμμένο
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι
λάδι
Εκτέλεση:
Πλένουμε και βράζουμε τις τσουκνίδες (όπως τα χόρτα). Κατόπιν τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ μαζί με το ζουμί τους, αν στον αγρό δεν έχετε μπλέντερ, μπορείτε να τα πολτοποιήσετε πιέζοντας με ένα κουτάλι. Αδειάζουμε το χυλό σε κατσαρόλα, ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας καλά και προσθέτουμε το δυόσμο, το σκόρδο και το αλάτι. Βράζουμε το χυλό σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει ανακατεύοντας συνέχεια για να μην κολλήσει. Τον σερβίρουμε ζεστό περιχύνοντάς τον με λάδι και το χυμό του λεμονιού. Αν θέλουμε τρίβουμε από πάνω φρέσκο πιπέρι.
Φακές με πλιγούρι
2 κρεμμύδια τριμμένα
1 φλυτζάνι πλιγούρι
1 φλυτζάνι λάδι
250 γρ. φακές
πιπέρι
αλάτι
Εκτέλεση:
Μισοβράζουμε τις φακές σε άφθονο νερό, προσθέτουμε το πλιγούρι και τα βράζουμε όλα μαζί προσθέτοντας και αλάτι. Μόλις βράσουν, τα βγάζουμε από τη φωτιά. Σε τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με λίγο νερό, μετά το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τις φακές και το πλιγούρι προσθέτοντας και το λάδι και ανακατεύουμε.
Αν θέλετε μπορείτε να το σερβίρετε τρίβοντας από πάνω μαύρο πιπέρι.
Vegan Μουσακάς
- 2 κιλά μελιτζάνες
- τριμμένη φρυγανιά
- πουρέ από 1/2 κιλό πατάτες
Μίγμα : 800 γρ μανιτάρια ψιλοκομμένα
1/2 κούπα λάδι
1 κρεμμύδι
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
1-2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
αλάτι
πιπέρι
μαϊντανό
Εκτέλεση:
Κόβουμε φέτες χονδρές τις μελιτζάνες, αλατίζουμε, αφήνουμε 2 ώρες και μετά ξεπλένουμε και στίβουμε. Τις τηγανίζουμε σε καλαμποκέλαιο. Στρώνουμε σε ένα πυρέξ λαδωμένο, τριμμένη φρυγανιά από πάνω τις μισές φέτες μελιτζάνας και μετά ρίχνουμε το μίγμα.Το μίγμα φτιάχνεται ως εξής : Σωτάρουμε τα μανιτάρια σε 1/2 κούπα λάδι, προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα ντοματάκια και τα υπόλοιπα υλικά. Αφού χυλώσει, το ρίχνουμε πάνω στις μελιτζάνες που έχουμε στρώσει στο πυρέξ και από πάνω βάζουμε τις υπόλοιπες μελιτζάνες. Από πάνω στρώνουμε πουρέ από πατάτα και ρίχνουμε αλάτι πιπέρι.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά.
Aπό το Vegan Forum & τις !Vegan Συνταγές!
Σάββατο 3 Μαρτίου 2007
Ντομάτες γεμιστές με σπανάκι
200 γρ. φρέσκο σπανάκι
40 γρ. βούτυρο φυτικό
1 σκελίδα σκόρδο
4 ντομάτες
1 κρεμμύδι
μαντουράνα
φασκόμηλο
βασιλικός
πιπέρι
αλάτι
Εκτέλεση:
Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε στην κάθε μία ένα σπανάκι. Βγάλτε με ένα κουταλάκι το ψαχνό και αλατοπιπερώστε εσωτερικά τις ντομάτες.
Πλένουμε και "σπάμε" με τα χέρια μας το σπανάκι. Καθαρίστε το σκόρδο και το κρεμμύδι, τα ψιλοκόβουμε και μετά τα ροδίζουμε σε λίγο βούτυρο. Προθέτουμε το σπανάκι για να μαραθεί. Μετά βάλτε το ψαχνό από τις ντομάτες και ανακατεύουμε καλά. Γεμίζουμε με το μίγμα τις ντομάτες και τοποθετούμε τα καπάκια.
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο στην κατσαρόλα και βάλτε μέσα τις γεμιστές ντομάτες. Πασπαλίζουμε το μίγμα από βασιλικό, μαντζουράνα και φαγκόμηλο και τα ψήνουμε για 2 λεπτά.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα μισό φλυτζάνι νερό και έναν βιολογικό κύβο χορταρικών και τα ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.
Παρασκευή 2 Μαρτίου 2007
Μανιτάρια ψητά στη σχάρα
Yλικά
1 μπολ μανιτάρια πλευρότους
2 σκελίδες σκόρδο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ κουταλάκι θυμάρι
1 κουταλιά χυμό λεμόνι
1 κρεμμυδι
πιπέρι
αλάτι
Eκτέλεση
Kαθαρίστε και στεγνώστε τα μανιτάρια. Tρίψτε το σκόρδο και το κρεμμύδι και ανακατέψτε τα με το λάδι. Προσθέστε το θυμάρι, το χυμό λεμονιού, το πιπέρι και το αλάτι. Tοποθετήστε τα μανιτάρια σε σχάρακαι ψήστε τα για 10 λεπτά στη σχάρα. Τα βγάζετε απ' την σχάρα και τα περιχύνετε με τα ανακατεμένα συστατικά προσθέτοντας και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Βασισμένο σε συνταγή από το: http://www.gefsi.gr/
Αγκινάρες σαλάτα με μαρούλι
Υλικά
1 μαρούλι
2-3 αγκινάρες
1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
αλάτι
4-5 κουταλιές λάδι
λεμόνι
Παρασκευή
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις τρίβουμε με λεμόνι, για να μην μαυρίσουν. Πλένουμε καλά το μαρούλι, το ψιλοκόβουμε και το βάζουμε σε σαλατιέρα. Προσθέτουμε τις αγκινάρες κομμένες σε φέτες, το κρεμμύδι, αλάτι, λάδι, λεμόνι κι ανακατεύουμε.
Αγκινάρα
Μαρούλι